U središtu pažnje

Na šta je najisplativije grejati se? Kako smanjiti izdatke za grejanje u domaćinstvima  i uštedeti u toku grejne sezone? Da li racionalno koristimo energiju? Koliko koristimo obnovljive izvore? Šta je energetska efikasnost objekata i stambenih zgrada?

Prema analizama Agencije za energetiku, najniže troškove energije za grejanje stambenog prostora u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drva. Slede prirodni gas, ugalj, skuplje ogrevno drvo, pelet, struja - TA peć, grejna tela na struju i kotlovi na struju za etažno grejanje i propan-butan gas.

Za stan od 60 kvadrata za grejanje na drva u grejnoj sezoni treba  između 37.000 i 60.000 dinara, na gas 42.000, a za grejanje na struju od 48.000 do 69.000 dinara. Najskuplje je i dalje etažno grejanje na butan gas.

Izdaci za troškove u domaćinstvima koja koriste TA peći mogu da se smanje isključivo ako se koristi jeftinija noćna tarifa, jer svaka dopuna korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno uvećava račune za više od 40 odsto , što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Trošak za grejanje iz toplana i na gas je kao prošle godine, jer se cene nisu menjale, dok su svi drugi energenti poskupeli za jedan do devet odsto.

Šta su najvažniji saveti građanima pri izboru načina grejanja? Zašto je važno izolovati stanove i kuće?

Gosti emisije su : Aca Vučković, rukovodilac sektora za energetsko-tehničke poslove u Agenciji za energetiku i dr Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su: (011) 322 50 99 i (011) 322 52 99.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара