U središtu pažnje

"Reforma poreza na imovinu" naziv je projekta koji će se u naredne četiri godine sprovoditi u 40. lokalnih samouprava u Srbiji. Cilj programa kojim će biti obuhvaćeno oko 2,5 miliona ljudi je sređivanje baze podataka o nekretninama i pomoć gradovima i opštinama da bolje upravljaju i raspolažu imovinom.

Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžeti su im u deficitu, prezadužene su. Jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza i sređivanjem evidencije poreskih obveznika.

U pilot fazi projekta, gde je učestvovalo 9. opština u Srbiji , sada ima dodatnih 18.000 nekretnina, procenat povećanja naplate poreza na imovinu je 197 procenata , a da se pritom poreske stope nisu menjale.

Putem telefona čućemo šta su opštine dobile iz sprovedenog projekta, koliko je novih poreskih obveznika i ušta će ulagati novac od: Sanje Bogdanović, načelnice odeljenja za budžet i finansije u Soko Banji, Vladice Buljubaše, načelnika opštinske uprave opštine Golubac i Vesne Živković, načelnice odeljenja lokalne poreske adiministracije u Knjaževcu.

Kakva su očekivanja od najavljenog četvorogodišnjeg projekta? Gosti u studiju su: Aleksander Grunauer, šef projekta "Reforma poreza na imovinu" Vlade Švajcarske, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво