Nedeljom za selo

Vađenje i prerada šećerne repe u punom je jeku. Prinosi su znatno manji od prošlogodišnjih. Podbačaj u rodu od petnaestak odsto zabeležio je i suncokret čija je žetva završena. Fabrike ulja do sada su otkupile i uskladištile 570 hiljada tona suncokreta.

Povrtari u opštini Lebane letos su paradajz prodavali po 10 dinara za kilogram, pa sada sa ostacima roda pokušavaju da nadomeste štetu.

Vladin projekat pomoći postojećim i novoosnovanim zadrugama već daje rezultate. Do sada je iz državne kase odobren novac za samo 4 zadruge, a formirano ih je 70, kaže ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. Voćari i povrtari u opštini Bojnik nadaju se da će i njihova tek registrovana zadruga uspeti da dođe do državnih sredstava, tim pre što okuplja uglavnom mlade ljude.

Selo Dadince u opštini Vlasotince, nekad poznato po obrazovanim ljudima i vinogradima, svelo je na nešto više od 100 stanovnika. Ipak, ima entuzijasta koji žele da ga ožive, a prvi među njima je Miloš Krstić, pravnik koji živi i radi u Beogradu, ali od postojbine ne odustaje. Zajedno sa ocem radi vinograde i proizvodi vino, obnovio je stari podrum i planira da otvori vinariju.

Stručnjaci poručuju da poljoprivrednici treba da se vrate izvornim principima obrade zemljišta koje se sve više degradira. Treba početi od analize zemljišta i vođenja knjige polja.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво