Kojekuda

Jedini prirodni gejzir na Balkanu, u mlazu visokom oko osam metara, izbija iz granitne stene, sa dubine od 9m, i temperaturom vode od oko 70 stepeni , koja se u vazduhu hladi u raspršene, prijatno tople kapljice.

Sijarinska banja - opština Medveđa - Južna Srbija.

Jedinstvena i po, čak osamnaest izvora mineralne vode, različitog sastava i temperature, nanizanih u liniji dugoj svega 800 metara. Kako su toliko različiti ovi izvori, kad su tako blizu jedan drugom?

Podzemne, odnosno zarobljene vode, čije se grotlo proteže od Vranjske, preko Sijarinske do Kuršumlijske Banje, koje su na istoj geografskoj širini, čine spregu sa atmosferskim vodama koje prodiru u dubinu. Tlo je od kristalnih škriljaca, vrlo porozno, tako da atmosferske vode, odlazeći u dubinu zemlje, pokupe različite minerale i kad se posle mešanja sa dubinskim vodama pojave na površini, imaju različit sastav.

Tako se jedna pored druge nalaze topla i hladna voda, stalni i pulsirajući izvor, vode sa veoma različitim sastavom i terapijskim svojstvima.

Raj, Spas, Suzica i Zdravlje....

Kiseljak, Snežnik, Borovac i Hisar...

Imena su nekih od izvora lekovitih voda Sijarinske banje..

Priču nam je pričao Dragan Denić iz Turističke organizacije Medveđa.

 

Slušale su ga, kao što ćete i vi, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво