Читај ми!

Borislav Bogdanović

U večerašnjoj emisiji pokušavamo da otrgnemo od zaborava slikara, muzičara i kompozitora Borislava Bogdanovića, oca nama poznatog reditelja Pitera Bogdanovića. Borislav Bogdanović je rođen 1899. godine. Slikarstvo je učio kod Ljube Babića u Zagrebu i Karela Hofmajstera u Pragu, a muziku mu otkriva kompozitor Petar Konjović. 

Ostaje za pamćenje njegov prvi solistički koncert u rodnoj Rumi 1917. godine na kome, pored dela poznatih svetskih kompozitora, svira i svoju „Fantaziju na jednu Betovenovu temu". U svetu likovnih umetnosti druži se sa slikarima Milanom Konjovićem, Milivojem Uzelcem, Jovanom Bjelićem, Stojanom Aralicom, Milom Milunovićem, Ivanom Tabakovićem i mnogim drugim stvaraocima toga doba.

U Zagrebu, 1930. godine, kao kolekcionar predmeta iz prošlosti, iznajmljuje sprat jedne aktivne vodenice i preuređuje ga u prijatan kutak za slikanje i duhovni rad. Tu ga posećuje i Miroslav Krleža. U Beogradu se priključuje slikarskoj grupi „Dvanaestorica", koja neguje „čistu i istinski vrednu umetnost". Sa njima Bogdanović izlaže u paviljonu „Cvijeta Zuzorić" 1937.

Život ga, kao i mnoge umetnike na pragu Drugog svetskog rata, odvodi u daleku Ameriku, gde ostaje do kraja svog života. Iz stvaralačkog perioda u toj dalekoj zemlji ostaju upamćene dve izložbe na kojima je, među svetskim slikarima, i Borislav Bogdanović izložio neka svoja dela. Posebnost njegovog umetničkog izražavanja u Americi predstavljaju dva murala: prvi, zamišljen kao triptih iz života Indijanaca, čiju je tradiciju Bogdanović predano istraživao i drugi „Lov na bufala". Iako duboko vezan za svoju zemlju, život ipak završava u Americi 1970. godine.

Autor emisije: Aleksandra Jagodić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво