Nedeljom za selo

Država će pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu od suše. Mere su već spremne, a detalji će se znati početkom oktobra, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i napominje da će se pomoć, pored ostalog,  odnositi na seme i energente. 

Na severu Vojvodine ove godine površine pod uljanom repicom gotovo su duplo veće nego lane. Ratari kažu da je to profitabilna kultura od koje stiže prvi novac.

Protekle nedelje bili smo u leskovačkom kraju gde se ovih dana bere paprika. Ajvarka, industrijska paprika, babura....Ima je svih vrsta i oblika. I pored suše, rod i kvalitet je odličan jer nema parcele koja nije navodnjavana. U selu Donja Lokošnica razgovarali smo sa proizvođačima industrijske paprike od koje se dobija aleva. To selu zovu i Crveno selo jer je u njemu gotovo svaka kuća okićena vencima paprike koja se najpre suši na suncu, a onda ide u sušare i na mlevenje.

Posetili smo i proizvođače čuvenog leskovačkog domaćeg ajvara, sa zaštićenim geografskim poreklom. Sprema se na tradicionalan način, na "smederevcu", a ukus i miris su mu neponovljivi.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво