Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastankom sa šefom svetske organizacije Antonijom Guteresom, završava višednevnu posetu Njujorku. U obraćanju na Generalnoj skupštini poručio je da je postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju nacionalni prioritet Srbije, uz ekonomski razvoj i integraciju u Evropsku uniju. Ponovio je da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge Ujedinjenih nacija.

Dan nakon što je objavio uvođenje dodatnih sankcija Pjongjangu, američki predsednik Donald Tramp napisao je na svom Tviteru da severnokorejski lider Kim Džong Un ludak koji ubija svoj narod i da će biti na ispitu na kakvom do sada nije bio. Kim Džong Un je sinoć rekao da je američki predsednik "mentalno poremećen" i da će "skupo platiti" pretnje Pjongjangu. Ne isključuje mogućnost nove probe hidrogenske bombe. Iz Kremlja je saopšteno da je Moskva uverena da ne postoji alternativa političkim i diplomatskim rešenjima o severnokorejskom problemu. I Kina je pozvala sve strane na uzdržanost. Peking ističe da se protivi jednostranim sankcijama van okvira Ujedinjenih nacija.

Večaras počinje 51. Bitef izvođenjem predstave ''Kvizula'' britanske pozorišne trupe ''Fords enertejment''. To je svojevrstan uvod u sutrašnje svečano otvaranje u Centru Sava jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala. Glasom, bez pojavljivanja na sceni, slavni belgijski reditelj Jan Fabr proglasiće Bitef otvorenim, a zatim će biti izvedena njegova predstava ''Olimp: u slavu kulta tragedije''. Pozorišno ostvarenje koje traje 24 sata, u kontinuitetu će prenositi Treći program Radio televizije Srbije. Kamere RTS-a biće na sceni, iza nje, ali i u foajeu Centra Sava gde će publika moći da se odmara i spava, a zatim vrati u salu.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Marica Serdar

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара