Novosti dana

U nastavku Generalne debate na 72. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, šefovima država i vlada, obratiće se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je najavio, govoriće o problemima sa kojima se Srbija suočava, ali pre svega o budućnosti naše zemlje i regiona. Očekuje se da govor počne nešto posle 15 časova, uz prenos na Prvom programu naše televizije. Za danas su najavljeni i susreti predsednika Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupštini UN Miroslavom Lajčakom, premijerom Belgije Šarlom Mišelom, kao i sa prvim zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Prvi zamenik kosovskog premijera i ministar inostranih poslova Beđet Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u UNESKU, ali da prethodno treba doneti dva zakona koji se odnose na versku jednakost. Pacoli, koji je u delegaciji Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN tvrdi da je posle niza sastanaka u Sjedinjenim Američkim Državama osigurao nove glasove za članstvo Kosova u UNESKU. Dodao je da Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu i da će Priština u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama izvesti "taktičko povlačenje". On je rekao da Kosovo nije dovoljno radilo na tom članstvu, a problem je i to što se Generalna skupština Interpola ove godine održava u Kini, koja nije priznala kosovsku nezavisnost, pa se Priština priprema za naredni samit sledeće godine, u Abu Dabiju. Ministarka pravde Nela Kuburovć izjavila je da će Srbija preduzeti sve da spreči ulazak Kosova u Interpol. Ona je rekla da kosovski organi mogu da podižu optužnice, ali ne i da raspisuju poternice jer Kosovo nije član Interpola.

Rusija je optužila sirijske pobunjenike koje podržava Vašington da su otvorili vatru na sirijske vladine trupe blizu Deir Ez Zora, gde vode ofanzivu protiv Islamske države. Moskva je upozorila američku vojsku da će novi incident takve vrste naići na odgovor. Pod kontrolom sirijskih vladinih snaga je 85 odsto teritorije tog grada i ruska vojska najavljuje da će potpuno biti oslobođen iduće sedmice. Ruska vojska takođe navodi da su pobunjenici otvorili brane uzvodno na Eufratu kako bi otežali sirijskoj vojsci prelazak reke.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво