U središtu pažnje

Zašto se u Srbiji godišnje baci oko 250. hiljada tona hrane? Kako da viškovi hrane stignu do socijalno ugroženih i gladnih? Šta su rešenja?

Prema zvaničnoj statistici 26 odsto stanovništva živi u riziku od siromaštva, dok 9 odsto ne može da ispuni osnovne životne potrebe. Svako osmo dete je siromašno kao i lica iznad 65 godina starosti. Oni čine skoro četvrtinu ukupnog broja siromašnih. Na osnovu istraživanja subjektivnog osećaja siromaštva, dve trećine domaćinstava u Srbiji jedva "sastavlja kraj s krajem" svakog meseca. Zašto, s obzirom na broj siromašnih u Srbiji propada ili se baca hrana? Najviše bacaju restorani, hipemarketi, proizvođači i pojedina domaćinstva. Zašto svi veći supermarketi i trgovinski lanci nisu obavezni da višak neprodate hrane redovno preusmeravaju građanima kojima je najpotrebnija? Ko su danas u Srbiji donatori i društveno odgovorne kompanije? Kada ćemo dobiti Zakon o doniranju i viškovima hrane, kako bi se jasno preciziralo kako i u kojim količinama preusmeriti hranu onima kojima je najpotrebnija?

Da je ovo svetski problem ilustruje i najnoviji izveštaj Ujedinenih nacija gde se navodi da je svaki deseti stanovnik planete gladan.

Gosti u studiju Radio Beograda 1 su: Kemal Gudžević, koordinator za donatorstvo u humanitarnoj organizaciji Banka hrane, profesor Vladimir Marinković, narodni poslanik i član radne grupe za izradu zakona o viškovima hrane i Slađana Dimić iz Crvenog krsta Srbije. Sagovornica emisije U središtu pažnje putem telefona je i dr Jasna Mastilović, naučni saradnik Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad, rukovodilac projekta "Stvorimo bogatstvo iz bogatstva Srbije".

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи