Vreme sporta i razonode

Brojni gosti i ove subote u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. Među njima i Sandra Spasić, majstor japanske borilačke veštine ašihara kaikan. Pošto je više puta bila prvak Jugoslavije, kao i evropski i svetski šampion u kategoriji kata, sada se pojavljuje kao međunarodni sudija u ovom sportu, koga posebno preporučuje damama, kao odbrambeni mehanizam u složena vremena u kojima živimo.

Prvenstvo Evrope u košarci ulazi u samu završnicu. Ostali su još samo mečevi koji direktno odlučuju o nosiocima medalja. Idealan šlagvort za razgovor s poznatim trenerom, koji drži ovaj sport 'u malom prstu' - dolazi nam Vlade Đurović. Pored razgovora o završnici prvenstva Starog kontinenta, pomenućemo i njegovu privrženost OKK Beogradu, uz koga je i ovih dana.

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu upravo su se vratili iz francuskog Sen Tropea, sa dva odličja. Na takmičenju Hidrokontest, osvojili su nagrade za projektovanje i vožnju svojih brodova, svojeručno napravljenih, kao i priznanje za duh takmičenja. Sa nama će biti Maša Cvijović, Aleksandar Prijić, Božidar Dulić i Đorđe Branković.

Posle istupanja iz lige rukometašica Radničkog iz Kragujevca i gašenja istoimenog muškog kluba, osnovano je rukometno udruženje Radnički 1964, u želji da se ne dozvoli gašenje ovog sporta u gradu na Lepenici. U studiju će biti predsednik kluba Stavro Rašković i Saša Jančić, jedan od entuzijasta koji se bore za opstanak rukometa u Kragujevcu.

Šahisti kluba Sloven iz Rume novi su prvaci Srbije, do titule su došli ubedljivo, uz 9 pobeda iz 11 mečeva. Sa zadovoljstvom predstavljamo šampione u drevnoj igri, u ovoj emisiji predvode ih velemajstor Dragan Kosić, kapiten tima, i generalni sekretar kluba Dragan Tešić.

Roker, pisac, istoriograf i - policajac Edi Saša Đorđević, pored redovnih aktivnosti sa svojim bendom Patrias, uspešan je i na književnom planu. Njegov prvenac Janičar bio je na listi bestselera, ovoga puta stiže Edijevo novo ostvarenje - Ustanik.

Na Adi Ciganliji otvoren je prvi koridor za kriket u Srbiji. Sutra počinje Svetsko prvenstvo biciklista- drumaša u norveškom Bergenu, srpski adut je Dušan Rajović. Biciklista Aleksandar Roman osvojio je MTB maraton u Vlasotincu. Džudista Ilija Ciganović osvojio je srebrnu medalju na Evropskom kupu u Bratislavi. Naš najbolji bokser Marko Nikolić zabeležio je novu pobedu u `Noći šampiona` i tako ostao neporažen u svojoj profi- karijeri. Amela Terzić pre dva dana ponovo je postala prvak Srbije, prethodno je na Univerzijadi u Tajpeju osvojila zlatnu medalju. Treći internacionalni Dragon Boat festival održava se naredne subote u Beogradu, o tome nam priča Ana Duduković. 

Selektor futsal reprezentacije Srbije Goran Ivančić iznosi nam utiske posle prve utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, sa selekcijom Češke. Bora Dugić priča o nedavnom gostovanju u Barseloni, u Grčkom teatru, gde je s kolegama održao koncert za pamćenje. Big bend RTS-a otvara jesenju sezonu koncertom u Domu omladine Beograda,s njima će na sceni biti poznati tenor saksofonista Frančesko Santuči. Počinje nova se zona `Mjuzikolodži` festivala, koji će sada povezivati i region. Biće reči i o Danima berbe grožđa, popularnom `Grožđebalu` u Vršcu, zatim o međunarodnoj izložbi pasa svih rasa u Požarevcu, Šabačkom vašaru, kao i o manifestaciji `Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava`, koja se održava u Rudnoj glavi kod Majdanpeka. U Jagodini će se dogoditi `Animator fest`, idemo u susret i Župskoj berbi u Aleksandrovcu, Danima ludaje u Kikindi, međunarodnom internacionalnom dečjem karnevalu u Paraćinu, `Mokranjčevim danima` u Negotinu.

Atletičarka Danijela Barać bila je u Kutini, rodnom mestu legendarnog Franje Mihalića, čija je i sama bila učenica. Našim slušaocima ispričaće kako se čuva uspomena na velemajstora maratona i kako je protekla memorijalna trka u znak sećanja na učitelja mnogih generacija u `kraljici sportova`. 

Nastavljamo saradnju s Akademijom 28 i Domom omladine Beograda, pa ćemo podeliti ulaznice za neke lepe filmske, pozorišne i muzičke događaje. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, koji od danas slušaocima svake subote poklanja po jedan primerak šestog izdanja svog Srpskog narodnog kuvara.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи