Srpski na srpskom

Sportske vesti južnokorejske novinske agencije Jonap, objavljene na engleskom jeziku, tokom fudbalskih utakmica Premijer lige, pisao je robot! Reč je o robotu Soccerbot Software koji oponaša način na koji pišu novinari, i tokom sezone 2016/2017. Premijer lige, robot je uspešno napisao 380 automatskih probnih članaka, svaki jednu ili dve sekunde posle završetka utakmica. Članci su bili dobri, ali da bi bili još bolji, agencija Jonap razviće i program za praćenje predstojećih Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Južnoj Koreji.

Divno bi bilo da za Korejcima krenu i naši informatičari, pa da počnu da prave robota Milojka ili Gojka, unapređenu govornu verziju, čiji bi softver bio umiven od opštih mesta, poštapalica, pesničkih vedrina i urlika naših fudbalskih komentatora, a jezičke omaške bile bi na nivou statističke greške. Onda bar ne bi bilo direktnih prenosa, odmaranja i menjanja igrača, neugodnih povreda, neumoljivih sudija i stopostotnih šansi...

Rano sam se poradovao! U program po kojem radi ovaj robot ubačene su reči i rečenice sportskih reportera južnokorejske novinske agencije, što znači da robot piše kao i oni. A ako bi se radilo po istom principu, u govornu bazu nekog našeg budućeg robota bile bi smeštene sve one greške od kojih mi se diže kosa na glavi! Hvala lepo, poštovane kolege, onda nam još jedan takav ne treba!

Dramski umetnik: Feđa Stojanović

Autor i urednik: Mirjana Blažić

Izvor slike sa naslovne strane: Pinterest

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво