Читај ми!

Repriza

"Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola

Tokom jula, avgusta i septembra u okviru emisije Moja knjiga ponovo slušamo emisije u kojima su sagovornici ljudi koji su na neki način vezani za Radio Beograd, koji su svojim radom i stvaralaštvom doprineli razvoju naše medijske kuće.

Pozorišna i radio rediteljka Bojana Lazić više godina je bila saradnik Radio Beograda. Autor je većeg broja dokumentarnih emisija, a režirala je i radio-drame.

U večerašnjoj emisiji Bojana lazić govori o čuvenoj knjizi Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola. Roman Alisa u zemlji čuda, objavljen 1865. godine, i njegov nastavak roman Alisa u svetu ogledala, objavljen 1871. godine, jesu dela engleskog pisca Čarlsa Latvidža Dodžsona, koji je dela objavljivao pod pseudonimom Luis Kerol. Knjiga Alisa u zemlji čuda govori o devojčici po imenu Alisa koja nakon što propadne kroz zečju rupu dospeva u svet mašte u kome žive neobična stvorenja. Maštovitost i razigranost ovog Kerolovog romana učinile su da on postane omiljena knjiga kod čitalaca širom sveta. Priča u romanu Alisa u zemlji čuda poigrava se s logikom na način koji joj je obezbedio dugotrajnu popularnost kako kod dece, tako i kod odraslih. Virdžinija Vulf je rekla da je Luis Kerol u sebi uspeo da sačuva celoviti lik detinjstva, i da je stoga mogao da učini ono što nikome nije pošlo za rukom: uspeo je da se vrati svetu; na taj način on je svet ponovo stvorio i time svima nama omogućio da ponovo postanemo deca.

Bojana Lazić priča o tome kako je ovo delo otkrila u detinjstvu, šta joj je ono tada značilo, a otkriva i to koliko često se ovom delu kasnije tokom života vraćala, i koliko je čitalačke radosti u susretu sa ovim delom nalazila. Bojana Lazić u emisiji govori i o iskustvima vezanim za režiju predstave Alisa, koja je rađena po motivima romana Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи