Moja knjiga

Večeras govorimo o čuvenoj knjizi "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola. Ovo delo nam predstavlja Bojana Lazić, pozorišna i radio rediteljka.

Roman "Alisa u zemlji čuda", objavljen 1865. godine, i njegov nastavak roman "Alisa u svetu ogledala", objavljen 1871. godine, jesu dela engleskog pisca Čarlsa Latvidža Dodžsona, koji je dela objavljivao pod pseudonimom Luis Kerol.

Knjiga "Alisa u zemlji čuda" govori o devojčici po imenu Alisa koja nakon što propadne kroz zečju rupu dospeva u svet mašte u kome žive neobična stvorenja. Maštovitost i razigranost ovog Kerolovog romana učinile su da on postane omiljena knjiga kod čitalaca širom sveta. Priča u romanu "Alisa u zemlji čuda" poigrava se s logikom na način koji joj je obezbedio dugotrajnu popularnost kako kod dece, tako i kod odraslih. Virdžinija Vulf je rekla da je Luis Kerol u sebi uspeo da sačuva celoviti lik detinjstva, i da je stoga mogao da učini ono što nikome nije pošlo za rukom: uspeo je da se vrati svetu; na taj način on je svet ponovo stvorio i time svima nama omogućio da ponovo postanemo deca.

Bojana Lazić priča o tome kako je ovo delo otkrila u detinjstvu, šta joj je ono tada značilo, a otkriva i to koliko često se ovom delu kasnije tokom života vraćala, i koliko je čitalačke radosti u susretu sa ovim delom nalazila. Bojana Lazić u emisiji govori i o iskustvima vezanim za režiju predstave "Alisa", koja je rađena po motivima romana "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola.

 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара