Repriza

Počeci stranih ulaganja u Srbiji

U poslednje vreme dosta se govori o stranim investicijama, o ulaganju stranog kapitala u našu privredu, kao i o uslovima pod kojim se takva ulaganja realizuju. Takve stvari, međutim, nisu nikakva novost. U Srbiji priča o takvim ulaganjima započela je još u prvim decenijama 19. veka. Dakle, pre skoro dva veka.

Naši privrednici danas su itekako zainteresovani za strana  ulaganja. U prvoj polovini 19. veka bilo je obrnuto – stranci su nudili i hteli da ulažu, a naše su vlasti bile sa dosta razloga uzdržane. O jednoj takvoj epizodi, služeći se tekstom Slobodana Anastasijevića, govorimo u ovoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

U pitanju je izvesni Hajnrih Eduard, iz Saksonije, koji je 1840. godine uputio pismo ''Popečiteljstvu  vnutreni dela'', nudeći da o svom trošku izgradi jednu barutanu i jednu staklaru, a da posle deset godina obe fabrike pripadnu srpskoj državi. O tome šta je on nudio srpskoj državi, i o tome šta su mu i kako tadašnje vlasti odgovorile, govori, između ostalog, večerašnja emisija.

Radio Beograd 1, 20.00 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи