U središtu pažnje

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je urađena intervencija zamene aortnog zaliska bez otvaranja grudnog koša. Ova metoda je u mnogo čemu revolucionarna, jer omogućava lečenje i grupi pacijenata koji se inače, zbog pridruženih bolesti - ne mogu operisati. Za sada je rezervisana za nešto stariju populaciju i kod pacijenata koji imaju suženje zaliska.

Propadanju aortnog zaliska doprinose faktori rizika kao što su: visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, različita reumatološka stanja u kojima dolazi do povećanja kalcijuma u krvi... Zato je važno da ljudi redukuju faktore rizika kako bi sprečili, odnosno odložili pojavu promene na zaliscima.

O jedinstvenoj intervenciji koja podrazumeva da se na mestu starog zaliska postavi novi, posebno dizajniran od biološkog materijala, koja značajno poboljšava kvalitet života i produžava ga, govore gosti zdravstvene tribine emisije U središtu pažnje: potpukovnik docent dr Radoslav Romanović, načelnik Odeljenja za invazivnu kardiološku dijagnostiku i interventnu kardiologiju i asistent dr Nemanja Đenić, članovi kardiohirurškog tima VMA gde je urađen ovaj zahvat.

Koliko je nova metoda posebno značajna za pacijente koji ne mogu da se operišu na klasičan način?

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su: (011) 322 50 99 i (011) 322 52 99.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво