Moja knjiga

Večeras govorimo o drevnom japanskom delu "Priča o sekaču bambusa". Ovo delo nam predstavlja Danijela Vasić, docent na Grupi za japanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i književni prevodilac.

"Priča o sekaču bambusa" (Taketori monogatari) je najstarija sačuvana fantastična priča u Japanu. Pretpostavlja se da je nastala u Hejan periodu (794–1192), tačnije krajem IX ili početkom X veka. Delo je od izuzetnog značaja za japansku književnost, jer je na prekretnici od mitoloških priča ka novom, autohtonom žanru monogatari (priča). "Priča o sekaču bambusa" originalna je književna tvorevina, u kojoj je usmena tradicija samo podloga za oslikavanje prilika u tadašnjem društvu, sredstvo kojim se stvarnost izlaže kritici, a negativne socijalne pojave ismevaju. Delo nosi sve najvažnije žanrovske odlike: u njemu se spajaju i prožimaju fantastični i realistični elemenati, a samo pripovedanje, iako u sebi sadrži scene karakteristične za najdrevnije bajke, obeleženo je jakim autorskim pečatom.

Danijela Vasić, koja je zajedno sa Hirošijem Jamasakijem Vukelićem i prevela ovo delo, govori o tome kako je "Priču o sekaču bambusa" otkrila, kako je delo doživljavala u ponovnim čitanjima, šta njoj lično ova priča znači, a biće reči i o izazovima koji su pratili prevođenje ovog dela.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво