Kojekuda

U Šumadiji se vekovima prenosi kazivanje o Pavlu Bakiću koji je živeo i stolovao podno planine Venčac kod Aranđelovca. Pre nekoliko godina arheolozi su otkrili zidine koje su meštani nazvali Dvorine, smatrajući da su to ostaci dvora despota Pavla Bakića iz 16. veka.

Narod podno Venčaca i Bukulje s ponosom priča da je despot bio veliki junak, čestit i učen čovek. Govorio je pet jezika ali se, kaže narodno predanje, kralju Ferdinandu Habzburškom sa kojim se borio protiv Turaka, ponosan što je Srbin, obraćao samo na maternjem jeziku.

Pavle Bakić se borio za oslobađanje Šumadije i Srbije od turskih zavojevača, ali je sa srpskim ratnicima branio i Beč i Evropu od otomanske najezde. Za vojničke zasluge on i njegova braća dobili su velike posede na području južne i srednje Slovačke.

Više od dvadeset godina Vojislav Veselinović, pisac, istraživač, rodom iz okoline Aranđelovca, pokušava da odgonetne mnoge tajne i istine koje kriju stare legende ovog kraja o Pavlu Bakiću, vitezu, despotu, junaku. Poslednjih godina piše istorijski roman, trilogiju, i do sada je završio prvi deo, "Pod krilom grada Venča".

Pisac istorijskih romana, za razliku od istoričara, koji beleži činjenice iz prošlosti, piše priče - sa istorijskom podlogom. Koliko je velika razlika? I istorijski romani barataju uglavnom činjenicama i materijalnim artefaktima. Ali njihove priče, za razliku od istorijskih, utkale su u sebe i sećanje naroda i legende koje se prepričavaju s koleno na koleno i dopuštaju nadgradnju koju donosi piščeva imaginacija - jer, sve je moglo biti baš tako - a možda ipak i nije?

No dozvolimo sada to lepo putovanje između dve obale - od istorije do zamagljene legende, od činjenica do domaštanog završetka.

Kojekuda, sve kroz priču, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić, vode vas na novo putovanje.

Radio Beograd, 09.05

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво