U središtu pažnje

Šta je suština novih zakonskih rešenja o prodaji poljoprivrednog zemljišta? Pod kojim uslovima će stranci kupovati srpske oranice? Da li su zaštićeni interesi srpskih poljoprivrednika? Zašto se u delu javnosti postavlja pitanje- čije će biti naše njive?

Od 1. septembra počela je primena izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta. Da bi stranac državljanin zemlje EU mogao da kupi zemlju mora da ima bar deset godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, da je obrađuje najmanje tri godine, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine i opremu da bi se bavio poljoprivrednom proizvodnjom. Zakon precizira da strani državljanin može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Srbija je u postupku pregovora o pridruživanju prihvatila da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta. Šta to znači u kontekstu primene novih zakonskih propisa? Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU. Deo stručne javnosti postavlja pitanje zašto nismo izdejstvovali moratorijum ( zabranu prodaje) zemljišta , s obzirom da Srbija ne treba da "izmišlja toplu vodu" već samo da primeni ono što su drugi već uradili.Tokom zučne rasprave u parlamentu opozicija je ukazivala da nova zakonska rešenja nisu u skladu sa interesima srpskih poljoprivrednika, da rasprodajemo zemlju strancima i da su neka rešenja mogla na vreme da se izbegnu !

Da li su jasni kriterijumi prema kojima zemljište mogu da kupuju stranci? Dokle se stiglo sa vraćanjem zemljišta starim vlasnicima?Kakva su prava građana sa dvojnim državljanstvom?
Gosti emisije U središtu pažnje su: dr Dragan Milić, posebni savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Zoran Rajić,profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Voditelj i urednik je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво