Kod dva bela goluba

Dešava se da pojedine ličnosti, i pored njihovog nesumnjivog značaja i bitnog uticaja na razvoj događaja i tok istorije, padnu u nezasluženi zaborav. Jedna od takvih ličnosti srpske istorije prve polovine 19. veka je, bez sumnje, Sima Milosavljević Paštrmac, u narodu poznatiji pod nadimkom „Amidža“.

U februaru 2017. godine otvorena je u Narodnom muzeju Kragujevac izložba pod nazivom "Sima Milosavljević Paštrmac - Amidža, prvi čovek prestonog Kragujevca". Autori ove izložbe su Nenad Karamijalković, etnolog i antropolog i Slavko Stepanović, istoričar i arhivist. Oni su želeli su da se Amidži posveti odgovarajuća pažnja, i da se njegovo ime otrgne od zaborava, jer je reč o čoveku koji je imao veoma zapaženu ulogu u periodu borbi za oslobođenje i obnovu srpske države. Autori izložbe načinili su pritom lepu publikaciju koja govori o čoveku za koga su istoriografija i potomstvo rekli da je bio barjaktar ali i „desna ruka kneza Miloša“.

Služeći se pojedinim delovima ove publikacije, koja nosi Amidžino ime, u današnjoj emisiji ispričaćemo priču o životu ovog zanimljivog čoveka koji predstavlja značajnu ličnost naše istorije. 
       
Autor emisije: Vinko Stojić

Slika sa naslovne strane: kuća u kojoj je Amidža živeo, danas Amidžin konak

 


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво