Kojekuda

Poreklo i postojbina Roma vekovima su bili obavijeni velom tajni. Danas se zna da su Romi ili Cigani, narod poreklom iz Indije, koju su napustili oko 10. veka, a danas žive širom sveta, uglavnom u Evropi. A i njihova seoba iz Indije jedna je od najvećih misterija.

Jedna stara romska legenda priča o tome kako su i zašto Romi napustili Indiju:

"Nekada smo imali velikog vladara, Roma. On je bio naš knez. On je bio naš kralj. Svi su Romi tada živeli zajedno, u jednoj divnoj zemlji. Ta zemlja se zvala Sind. Vladala je tamo sreća i velika radost. Naš gospodar se zvao Mar Amengo Dep. Imao je dva brata. Jednom je ime bilo Romano, drugom Singan. To je bilo dobro, ali je došlo do velikog rata koji je u prah i pepeo pretvorio romsku zemlju. Romi su svi zajedno pobegli iz svoje domovine i počeli su kao siromasi da lutaju drugim državama, drugim zemljama."

Danas nam o svom životu priča jedan Rom, Rade Jovanović, iz Žagubice. Pričao nam je svoju priču prošlog leta, sedeći opušteno na jednoj klupi u hladu drveta. Mršav i tamnoput, ozbiljan i pristojan.

Pomiren sa sudbinom svog naroda, ali u stalnom trudu da svoju porodicu održi i vodi kroz život kako najbolje zna.

Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić zabeležile su deo njegove borbe.

Radio Beograd 1, 09.05 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи