Moja knjiga

Večeras govorimo o romanu Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog. Ovu knjigu nam predstavlja Branko Vraneš, asistent na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu.

Dnevnik o Čarnojeviću je roman bez klasičnih romanesknih elemenata, bez jasno određene fabule i čvrsto ocrtanih likova, ali je delo koje poseduje izuzetne poetske kvalitete. Po rečima Jovana Deretića, ovo delo Miloša Crnjanskog ''predstavlja najlepši i najčistiji oblik lirizma u prozi''. U ovoj knjizi reč je o gubitku iluzuja o životu, o ratnim stradanjima i nesreći, o nemirima duše koji čoveka dovode do ruba egzistencije, i o osvajanju horizonta jedne nove, sumatraističke vere. Sumatraizam je u Dnevniku o Čarnojeviću prisutan i u pokušajima da se nađe uteha u pogledu na čisto plavo nebo, kao i u nastojanju da se duševni mir osvoji uz pomoć misli na daleke plave obale i koralna ostrva, na ''biljke i oblake'' od kojih zavisi naš život.

Branko Vraneš govori o tome kako je otkrio ovo delo Miloša Crnjanskog, kako je ovu knjigu doživeo u svom prvom susretu sa njom a kako u kasnijim čitanjima, šta su mu značili melodičost jezika i poetska snaga dela Miloša Crnjanskog. Biće reči i o sumatraizmu, o ideji povezanosti svih živih bića i stvari koju je Crnjanski iskazao na više mesta, a na posebno lep način upravo u Dnevniku o Čarnojeviću. Branko Vraneš će govoriti i o lirskim kvalitetima književnih dela Miloša Crnjanskog, kao i o avangardnim i inovativnim aspektima njegove proze.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се