Vreme sporta i razonode

Život piše romane, mnoga njegova poglavlja kriju se kraj nas, na svakom ćošku, samo ih treba registrovati. Porodični magazin Radio Beograda 1 upravo insistira na tim lepim pričama, svakodnevnim, predstavljajući ljude koji su svoj život ispunili zanimljivim hobijima ili su ga u potpunosti posvetili sportu ili bilo kojoj vrsti umetnosti. Tijana Šotić, dama s naslovne strane ove najave, dolazi da nam predstavi frizbi- golf, sport nastao u Americi sredinom sedamdesetih godina. Tijana, uz to, upražnjava i akro- jogu, savremeni ples, vazdušne akrobacije i stoj na šakama.

Još jedna interesantna dama je s nama u današnjoj emisiji- zove se Sandra Dimić. Iako trgovac po struci, apsolutno je opsednuta ribolovom, i to onim šarandžijskim. Od udice se retko odvaja, zbog pecanja putuje zemljom i svetom, najdraži joj je primerak šarana od 28 kg, koga je upecala na jezeru Pelagićevo, u Bosni i Hercegovini. S njom u društvu je takođe uspešan ribolovac Krsto Dimić, takođe pun interesantnih priča o pecanju, koje u isto vreme i smiruje i podiže adrenalin.

Jedna je - Srbija. Baš tako, samo jedna devojčica u našoj lepoj zemlji nosi njeno ime, Srbija Simonović. Sedmogodišnja mlada dama s Avale višestruko je talentovana, trenirala je gimnastiku, mačevanje, ful kontakt, peva u školskom i crkvenom horu, ne zna kuda bi pre i zato je drugari beskrajno vole. Biće s njom i njen tata Vladica, objasniti nam zašto je Srbija dobila baš to ime, a njena rođena sestra Sloboda i kako će, u dogovoru sa trojicom sinova i suprugom Anom, koja čeka novu bebu, usmeriti junakinju naše priče.

Fudbalski trener Zoran Đorđević stručnu karijeru započeo je u svom Pirotu, naravno u Radničkom, ali može se reći da je čovek koji je ostavio ogroman trag u ravoju fudbala na tlu Afrike i Azije. Na trenerskoj klupi sedeo je, pored ostalog, u Jemenu, Sudanu, Bangladešu, Siriji, Filipinima, Iranu, Bahreinu, Kataru, Južnom Sudanu. Čak je i Bi-Bi-Si snimio 75- minutni dokumentarni film o njemu pod nazivom "Trener Zoran i njegovi afrički tigrovi".

Pre tri dana iz štampre je izašla antologija savremenog ruskog aforizma "Veliko u malom", na kojoj je dugo radio, preveo s ruskog i priredio naš poznati satiričar Aleksandar Čotrić. Biće to medijska premijera ovog izdanja, uz napomenu da je Čotrić- uz sva ostala priznanja i titule tokom karijere- član Moskovskog kluba aforistike.

Juniorska prvakinja Evrope u skoku u dalj Milica Gardašević ubedljivo je pobedila na otvorenom prvenstvu Budimpešte. FK Jedinstvo iz Kalenića, u požeškom kraju, obeležio je 70 godina postojanja.

Doktor Miroslav Žunjić, predsednik Kluba ljubitelja igračaka, najavljuje sutrašnju berzu za malu i veliku decu.

Jovana Milanov, mlada kantautorka, veći deo svojih nežnih godina provela je uz konje, pa svoj akustični koncert sutra održava upravo na hipodromu na Carevoj ćupriji. Irena Vujović, predsednica gradske opštine Savski venac, govori o dečjim letnjim igrama, ali i o `Bulevaru šaha`, jedinstvenoj manifestaciji za ljubitelje drevne igre na otvorenom prostoru, u prelepom ambijentu Hajd parka, na Topčiderskoj zvezdi. Najavljujemo i drugu "Noć muzike" koja će se održati 1. septembra na Tašu.

Baš se trudimo da vam, iz subote u subotu, dočaramo atmosferu ili najavimo događaje vedne pažnje, kulturno - turističke maniefstacije od Subotice do Surdulice, a i šire, kako bi svako pronašao nešto za sebe. U Kruševcu je u toku festival pravoslavnog filma `Snažni duhovi`, u Ivanjici `Nušićijada`, a slede i brojna druga dešavanja širom Srbije. U Pirotu će se održati Festival sira i kačkavalja, u Bujanovcu  `Škembijada`, na Kopaoniku Dani vrganja, `Fiš fest` kraj Nebojša kule na Dorćolu, `Zlatni kotlić gejzera` u Sijarinskoj banji, Dani piva u Zrenjaninu. U Malom Crniću, precizinije u Smoljincu, dešavaće se `Fijakerijada`, "Strašilijada" u Boljevcima, u Požarevcu `Ljubičevske konjičke igre`, u Sokobanji interesantni `Maraton želja`.

Preporučujemo i Festival knjige u Aranđelovcu, Festival uličnih svirača u Novom Sadu, međunarodni festival studentskih pozorišnih scena `Urban fest` u Nišu, `Organik lajv fest` u Beogradu, međunarodnu izložbu sitnih životinja u Požarevcu, Sabor igre u Boru, festival folklora `Lala` u Zrenjaninu.

Tokom emisije pratićemo i kretanje rezultata na domaćim i evropskim fudbalskim utakmicama, pratiti informacije iz ostalih sportova i sveta koji nas okružuje. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара