Talasanje - Šetnja

Krupanj nije tikva bez korena, iako će mnogima, zbog nesreće koja ga je pre tri godine zadesila u poplavama, prva asocijacija na taj gradić biti klizišta, iskrivljene kuće i polomljena stabla. Ove godine Krupanj obeležava 600-tu godišnjicu svog prvog pisanog pomena u dubrovačkim spisima 1417. godine.

Krupanj je označen je kao trgovačko i rudarsko mesto. Arheološki nalazi govore da je taj kraj bio naseljen još u doba neolita. U srednjem veku Krupanj je bio značajno rudarsko mesto, zbog rudnika srebra koji se u njemu nalazio. Tuda su prolazili i dubrovački karavanski putevi. Ko bi rekao da je taj gradić, u samom srcu Rađevine, preko svojih pleća preturio toliku istoriju. A ona bi, možda, bila i zaboravljena da nema sveštenika Aleksandra Đurđeva.

Taj čovek poslednjih nekoliko decenija skuplja i restaurira svu prošlost ovog kraja, kamen po kamen, drvo po drvo, tkaninu po tkaninu... Sve je autentično u njegovom muzeju - zadužbini, pa i uniforma srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata. Kažu da je niko u Srbiji nema sačuvanu baš onakvu kakva je bila. 

Postavka izložbe hronološki kreće, u stvari, mnogo ranije, od preistorije, posuda, alata, starih novčića, preko turske vladavine, prvih Krupanjskih trgovaca, apotekara, bankara, školstva, sudstva, pa do Prvog svetskog rata, oružja... 

Na zidovima muzeja vise štitovi, sablje, buzdovani, mačevi, u vitrinama su sačuvani dokumenti i stari srpski običaji.

Na jednoj od polica u muzeju stoji originalo izdanje Srpsko - Nemačkog rečnika Vuka Karadžića iz 1832. godine, a u jednoj od prostorija prikazana je unutrašnjost kuća bogatijih varošana -kako su živeli, iz čega su jeli, kako su se oblačili, na čemu su spavali i koga su gostili...

Pre nego što su mnogi veći gradovi čuli za tenis, taj sport se igrao u Krupnju. Naime, tenis su u Krupanj doneli Englezi koji su u tom kraju eksploatisali rudu. U muzeju Krupnja nalazi se i reket engleskog obaveštajca Dvejna Bila Hadsona koji je tu radio kao rudarski inženjer. Za Hadsona se vezuje priča da je za vreme Drugog svetskog rata vodio pregovore između Tita i Draže. Sveštenik Aleksandar strpljivo i marljivo prikuplja svaki delić burne istorije tog kraja.

Njegovih ruku delo je i oaza mira - crkveni kompleks Dobri potok, koji se mora doživeti, rekao nam je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i to u kancelariji svog prethodnika od pre sto godina, koja je prikazana u muzeju kao izložbena postavka. 

Isailović je po profesiji glumac te mu nije bilo teško da uđe u ulogu vodiča i našu novinarku Natašu Aćimović i ostatak ekipe povede u obilazak Krupnja kroz vekove.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи