Vreme sporta i razonode

Bojan Nešković biće predstavnik Srbije na Evropskom džudo prvenstvu u Birmingemu. Od pre deset godina, Bojan je potpuno slep, ali je u njemu prevagnulo srce junačko, želja da dokaže da hoće i može, sebi i onima koje najviše voli.

Otac je dve ćerke, ima dva završena fakulteta, osnivač je Džudo udruženja slepih, prve takve organizacije u Srbiji. Uz ovog izuzetnog čoveka, gost će nam biti i Miodrag Kastratović, koji mu je najpre bio trener plesa, a potom i sporta kojim se sa uspehom bavi.

Sa utakmice za treće mesto na EP u vaterpolu, između Srbije i Grčke, javljaće se Milan Bigović. 

Pre dve sedmice, kao potencijalnu naslednicu Ivane Španović, ispratili smo na put Milicu Gardašević, istinski biser srpske atletike. U italijanskom Grosetu osvojila je zlatnu medalju i postala evropski prvak u kategoriji starijih juniora, izuzetnim skokom od 6 metara i 46 centimetara. Uz mladu Novosađanku, inače članicu Vojvodine, u studio dolazi i njen trener, strateg koji je fino, precizno i pametno odredio prioritete u njenom radu, Marko Milinkov.

Dolazi nam u studio i Damir Mikec, koji je na Evropskom prvenstvu u Bakuu osvojio dve medalje. Srebrnu u pojedinačnoj konkurenciji i zlatnu sa reprezentativnom postavom u malokalibarskom oružju, uz Dimitrija Grgića i Duška Petrova. Trofejni strelac tako je u Azerbejdžanu obogatio svoju, ionako golemu, kolekciju vrhunskih internacionalnih odličja i priznanja. 

Slušaocima predstavljamo i istinskog velemajstora kviz takmičenja, Bojana Lukića. Bio je pobednik 96. ciklusa Slagalice, najbolji u kvizu Put oko sveta, prvak je Srbije za sezonu 2016/ 2017 i jedini je srpski kvizoman koji se nalazi među 100 najuspešnijih svetskih takmičara. Inače je arhitekta po zanimanju, uz ostalo pričaće nam i o pab kvizovima koji su ekspanziji u Beogradu.

Ekipa akademaca Univerziteta u Beogradu napravila je već šesto čudo od vozila, Drumsku strelu, pred kojom su takmičenja u Češkoj i Nemačkoj. Tim je osnovan 2010. godine, kada je u ekipi bilo samo 12 studenata sa dva fakulteta, a danas je u njihovim redovima više od 60 članova tima. Najnoviji model Drumske strele predstaviće nam Ninoslav Marković.

Bezmalo iz našeg studija na Evropsko prvenstvo u Azerbedžanu otišla je i juniorska šampionka u streljaštvu Milica Babić. Šampionat u Bakuu bio je poslednje takmičenje u juniorskoj konkurenciji. I danas dolazi u našu emisiju da podelimo radost povodom osvajanja broznane medalje. 

Tokom emisije pratimo niz turističko - kulturnih manifestacija koje se održavaju širom Srbije. Jedna od njih je "U smirej dana", u Dolovu kod Pančeva. U okolini Bogatića obeležena je godišnjica boja na Dublju. U Golupcu je u toku Sajam Dunava. U selu Grljan kod Zaječara aktuelan je festival instrumentalne tradicije Balkana. Na Kopaoniku se održavaju Dani borovnice. U Pribojskoj banji sve je spremno za Ilindanske dane. Istog datuma počinje i međunarodni "Piano samer" festival u Vranju. U Vrnjačkoj banji odvija se "Love fest", u Prijepolju se spremaju za manifestaciju "Limski darovi". Sabor gajdaša balkanskih zemalja održaće se u Svrljigu, u selu Bratačić kraj Osečine 02. avgusta održava se izbor za harambašu Podgorine. Planina Zlatar, raj na zemlji i ovog leta nudi atraktivnu kulturnu ponudu, kroz svoj tradicionalni "Zlatar fest".

U Centru za kulturu u Šumicama sutra uveče pet godina svoje pesničke priče obeležava Sanja Radojković. Devojke iz vokalne radionice `Bistrik` osvojile su odlično treće mesto na festivalu u rumunskom gradu Braila.  Crvena zvezda ima besplatnu letnju školu džudo sporta. Izložba radova doktorskog umetničkog projekt  `Dres kod` otvorena je u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, autor je Miljana Radojičić. Trećeg avgusta u Nišu promociju svoje nove knjige pesama i aforizama ima Zlatko Long. U prostorijama Doma RTRS u Banjaluci, otvoren je Jadrankin kutak, posvećen nezaboravnoj Jadranki Stojaković. O tome nam priča Maja Tatić, koja je i sama snimala Jadrankine pesme, intenzivno se družila se njom, bila i  predstavnik Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije.

Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. 

 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво