Gosti iz prošlosti

Toplo leto 1749. godine donelo je vremenske nepogode sa iznenadnim udarima grmljavine pa je Bendžamin Frenklin došao do ubeđenja da „oblaci sadržavaju jednu količinu električnog ognja dok se ne sretnu s drugim oblacima ili telima koja nisu toliko naelektrisana, a onda će je predati u vidu onog što poznajemo kao munju i grom. To će reći da su munja i električni oganj ista stvar.“

Taj zaključak najpre je izazivao podsmeh u engleskim naučnim krugovima, a respekt u francuskim, naročito posle Dalibarovog eksperimenta za vreme grmljavine. Usledio je Frenklinov opit sa zmajem i otkriće gromobrana. Njegovo otkriće je i hlađenje putem isparavanja, dokazao je da boja utiče na provodljivost toplote, proučavao je funkciju pora na koži i cirkulaciju krvi, otkrio lekovitost sunčeve svetlosti i hladnog vazduha, njegov izum su tzv. Frenklinove lampe, bifokalne naočare, mašina za umnožavanje, otvorena peć, staklena harmonika i prvi fleksibilni kateter; proučavao je fosile, kretanje Golfske struje, život mrava, otkrio barske gasove, zanimao se za puštanje balona, predlagao letnje i zimsko računanje vremena i prvi je za kojeg se zna da je u donošenju odluka koristio listu “za” i ”protiv” argumenata. Svoje izume nije patentirao i nijednu paru od njih nije zaradio, jer je smatrao da njegovi pronalasci pripadaju čovečanstvu.

Njegova otkrića Balzak je sažeo u tri reči – on je otkrio gromobran, lakrdiju i pronašao republiku. „Oteo je gromu munju i žezlo tiranima“, učestvovao je u ratu za nezavisnost, bio diplomata, zalagao se za ukidanje ropstva i slobodu govora, jedan je od tvoraca američke Deklaracije o nezavisnosti i američkog ustava  – naš gost iz prošlosti – Bendžamin Frenklin.

Autor i urednik emisije – Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво