U središtu pažnje

Sa kakvim problemima se suočavaju građani prilikom upisa objekata u katastar nepokretnosti i upisom prava svojine? Na koji način otkloniti te probleme? Kako do bržeg i efikasnijeg katastra?

Za dve godine, otkad je usvojen Zakon o ozakonjenju, popisano je 2,2 miliona nelegalnih objekata i doneto stotinak hiljada rešenja za ozakonjenje. Međutim, pojedini građani koji su ozakonili objekte i dobili rešenje, sada imaju problem da upišu pravo svojine u katastar nepokretnosti , jer dele parcelu sa još gotovo 80 vlasnika. Stručnjaci ukazuju da će se takve situacije dešavati sve dok ne budu usaglašeni Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o ozakonjenju.

Kako ispraviti grešku pri upisu vlasništva? Na koji način omogućiti da pravosnažna rešenja o ozakonjenju budu odmah sprovodiva? Kako ispraviti propuste privatnih geodeta napravljene prilikom upisa broja parcele? Koliko je vremena potrebno da bi se ispravio višedecenijski problem i šta se preduzima u reformi katastra?

Gošće emisije U središtu pažnje su: Darinka Đuran, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda. 

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević

Izvor slike sa naslovne strane: geoerc.com

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара