Romano Them

U prvom delu emisije govorimo o nekadašnjem koncentracionom logoru za Rome u češkom gradu Leti nad Pisek. Naime, na mestu logora nalazi se farma svinja za koju je češka Vlada obećala da će je izmestiti i na tom mestu postaviti spomenik stradalim.

Pola veka kultnog filma "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića obeleženo je multimedijalnim umetničkim događajem "Dopusti da budem Rom".

Društvo voli Rome zbog toga što su romantični ali preziru ih ako im ovi priđu bliže. Potrebno je promeniti ponašanje prema romskoj i travelers zajednici, a to je jedino moguće ako većinski narodi uče o njihovoj kulturi i istoriji. Ne samo kao zajednice, nego i kako su Romi uticali na živote pripadnika evropske populacije.

Emisiju vode Gordana Nešović i Lutvija Antić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]