Moja knjiga

Večeras govorimo o romanu "Oproštajni dar" Vladimira Tasića. Ovu knjigu nam predstavlja Marko Avramović, književni istoričar, istraživač–saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Roman Oproštajni dar govori o izazovima i iskušenjima modernog doba. Sudar sa istorijom, društveni lomovi, iskustvo emigracije, sudar sa novom životnom sredinom i nepoznatom kulturom – neka su od tematskih polja ovog dela. Vladimir Tasić je pisac koji je dobrim delom lično iskusio to o čemu piše. Otišao je iz Srbije i nastanio se u Kanadi, gde je doktorirao matematiku. U Kanadi i danas živi, i predaje na univerzitetu Nju Brensvik.

Vladimir Tasić je stvaralac koga odlikuju delikatan osećaj za jezik, nesvakidašnja imaginacija i široka kultura. Za kratko vreme roman Oproštajni dar prepoznat je kao jedno od ključnih dela nove srpske književnosti.

Za ovaj roman, objavljen prvobitno 2001. godine, Vladimir Tasić je dobio Nagradu Radio Beograda 2 za knjigu godine na srpskom jeziku. Roman je preveden i na više stranih jezika. U svim zemljama gde se pojavio naišao je na odličan prijem kod kritike i publike. Jedan od francuskih kritičara za ovu knjigu je rekao da nam ''nudi trenutak intenzivne spoznaje i zadovoljstva.''

Marko Avramović govori o tome kako je otkrio roman Oproštajni dar, koliko mu ova knjiga znači i na koji je način čita, a govori i o trenutku intenzivne spoznaje i zadovoljstva koji mu je ovo delo priuštilo.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара