U središtu pažnje

Zašto protestuju proizvođači malina? Koja je realna otkupna cena ovog voća? Nazire li se dogovor sa hladnjačarima?

Proizvođači malina najavili su za sredu 28. juna protest u Arilju i širom Srbije zbog upola niže otkupne cene maline nego prošle godine. Cena maline kreće se od 80 do 120 dinara po kilogramu, dok se prošle godine kilogram prodavao od 220 do 240 dinara. Proizvodjači tvrde da im se ne isplati da malinu beru i prodaju po nižoj ceni. Takođe, od države traže da ispita sumnje da postoji monopol i dogovor otkupljivača o jedinstvenoj niskoj ceni, iako se ponuda malina u Srbiji i u svetu prepolovila zbog vremenskih nepogoda, kao i da li se malina tokom prošle i ove godine uvozila u Srbiju iz Poljske.

Vlasnici hladnjača nedavno su u Privrednoj komori Srbije tvrdili da malinu ne mogu da plate po ceni koju traže proizvodjači, jer po toj ceni ne mogu da je prodaju na svetskom tržištu.

Zašto se u Srbiji gotovo svake godine govori da tržište ponude i potražnje "crvenog zlata" ne funkcioniše, da vladaju monopolosti koji se dogovaraju o visini otkupne cene? Kako preduprediti već dobro poznate probleme medju akterima posla sa malinom i ponudi rešenja na duži rok? Postoji li opasnost da izgubimo unosan posao koji je našoj zemlji doneo epitet najvećeg proizvodajača i među vodećim izvoznicima maline u svetu?

Gosti u studiju su: Duško Radulović, predsednik grupacije za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije (hladnjača "Hibrid") i Božo Joković, direktor zadruge proizvođačke grupacije iz Arilja.

Sagovornici emisije U središtu pažnje su i - Dragiša Terzić, predsednik skupštine opštine Arilje i član Udruženja malinara "Vilamet", Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije i Aleksandra Stanković, predstavnica uzgajivača malina "Jablaničko blago".

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се