Doživeti stotu

U selu Vava, nedaleko od Babušnice, živi stotinak ljudi starijih od 80 godina. Potpuno su sami i gotovo zaboravljeni od svih. O tome kako žive i šta im najviše nedostaje čućemo od meštana Stanislava i Slobodanke Jelenković, Dobrivoja Stanojevića i volonterke Ljiljane Petrović sa Suve planine.

O položaju samačkih staračkih  domaćinstava u pirotskoj regiji, govoriće Karolina Stamenković,  predsednica Udruženja „Lužničke rukotvorine“ iz Babušnice.

Minute za zdravlje posvetićemo urolitijazi ili kamenu i pesku  u bubregu. To oboljenje ne treba zanemarivati,  jer umanjuje kvalitet  života i otežava rad bubrega i mokraćnih kanala. O dijagnostici i lečenju urolitijaze razgovarali smo sa prof. dr  Aleksandrom Vuksanovićem iz Klinike za urologiju KCS.

Rubriku za kulturu posvetićemo nedavnom  konkursu „Draganova nagrada 2017“ za  najbolji  putopis i pesmu autora starijih od 60 godina. Emitovaćemo intervju  sa jednim od nagrađenih pisaca, Budimirom Stankovićem, a čućemo i njegovu priču „Mlogo ubavo“.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna strana: Stanislav i Slobodanka Jelenković

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара