Vreme sporta i razonode

Šabačka Mačva ostvarila je višedecenijski san svojih navijača i od naredne godine igraće u Super ligi Srbije. `Srpski Urugvaj`, kako od milošte zovu grad na Savi, zbog sličnosti s južnoameričkim fudbalom, ponovo je na nogama.

Tome je, pored igrača, svakako najviše doprineo čelni čovek `crveno-crnih` Ivica Kralj, proslavljeno ime srpskog fudbala. Uz Kralja, naš gost danas biće i šet struke Šapčana, trener Dragan Aničić, prethodno zapažen po solidnom radu u ekipi BSK-a. S Mačvom su ostvarili ogroman uspeh, uveliko kuju planove za elitnu diviziju, u koju je - sem njih - iz Prve lige Srbije ušla još i ekipa Zemuna.

U emisiju nam dolazi i Vuk Milutinović, najiskusniji odbojkaš Crvene Zvezde. 

I ovo izdanje porodičnog magazina Radio Beograda 1 zamišljeno je kao kolaž aktuelnosti i informacija iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Učenici Druge ekonomske škole iz Beograda uzeli su učešće na Svetskom školskom prvenstvu u Pragu. Drugi međunarodni rimejking `Tesla` održava se u Centru `Sava`. Četvrti Festival fantastične književnosti danas i sutra je u kafe-galeriji `Polet`. U Domu kulture Studentski grad u toku je Festival muzičkog dokumentarnog filma. Sa nama u studiju je Zoran Kiki Lesendrić, koji sa svojim Pilotima ima koncert 10. juna na beogradskom stadionu Tašmajdan.

U toku su `Dani Smiljane Mandukić`, povodom 25 godina od smrti ove poznate koreografkinje. Povodom pet decenija rada, uz Narodni orkestar RTS-a, solistički koncert na sceni Kolarčeve zadužbine ima interpretator tradicionalne narodne pesme Raša Pavlović. Idemo u susret festivalu kratkog filma `Bašta fest` u Bajinoj Bašti. U JDP-u sutra je premijera predstave `Tako je, ako vam se tako čini`. Pesnik za sve generacije, Ljubivoje Ršumović, osvojio je još jednu u nizu nagrada, ovoga puta u Sremskim Karlovcima, na petom Festivalu kratkih književnih formi `AVA`.

Operska pevačica, mecosopran Ljubica Vraneš osvaja publiku svojim izvođenjem opere Karmen. Muzej nauke i tehnike predstavlja izložbu pod nazivom `S.U.T.R.A`. U Kragujevcu jedva čekaju start ovogodišnjeg `Arsenal festa`, jedne od najznačanijih muzičkih smotri u regionu. O sadržaju i detaljima vezanim za ovaj rok-samit, priča nam naša gošća u studiju Maja Cvetković, bas gitaristkinja sastava I plej.

Državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima održava se sutra u `Belekspo` centru. Projekat vizuelnog mapiranja crvenog kioska, to je izložba o kojoj govori kustos Ana Panić - konačno smo ponovo dobili trouglasti jogurt, od simbola nostalgije fale još te nezaboravne trafike, koje su bile sastavni deo Tašmajdana i drugih kultnih mesta naše bolje prošlosti. U studio dolazi i Goran Skrobonja, s aktuelnom knjigom `Kada kažeš da sam tvoj`, koja govori o ovdašnjoj muzičkoj sceni osamdesetih godina.

U umetničkom kutku `Tačka susretanja` u Vršcu, rezervisali su prostor za emisiju `Agape` i našeg kolegu sa Studija B Sašu Gajšeka. Izložba `Umetnost na papiru`, autora Biljane Jotić, biće otvorena u ponedeljak u Ustanovi kulture `Parobrod`. Magistar slikarstva i filozofije Teodora Stojanović postiže izuzetne rezultate na umetničkom planu, posebno u inostranstvu. Najavljujemo i sedamnaesti plivački maraton perajama, koji se naredne nedelje održava na Adi Ciganlija. U gostima nam je mladi muzičar Branko Sanader, s pesmama sa upravo objavljenog kantautorskog albuma, sa etiketom PGP RTS-a.

Vladimir Đurić Đura, poznat i kao Đura Heroj ili Đura Mornar, objavio je album s tamburašima, koji ga predstavlja u pravom svetlu, razmahanog, punog derta, vidi se da u ovim aranžmanima i saradnji istinski uživa. Uz ostale pesme, tamburaški orkestar `Vojvođanski san` iz Pančeva pomogao mu je da potpuno novu dimenziju svom prvom hitu u karijeri, pesmi `Zgromiću te ja`.

I ove subote čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, podelićemo i besplatne ulaznice za kulturna dešavanja u Domu omladine Beograda i teatru `Kart Blanš. Sve to uz muzičke novitete - poput potpno novih pesama Zdravka Čolića i Zorane Pavić- do hitova iz vremena kada su neki drugi ljudi bili mladi i, naravno,  i danas sačuvali duh, što je najbitnije.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се