Rezultati konkursa za najbolju kratku priču Dobro jutro deco

Pobednik jubilarnog 15. konkursa za kratku priču "Dobro jutro deco" je priča "Protivu čudovišta". Priče iz najužeg izbora su: "Čupavica i pričuljak" - Boško Protić, Kragujevac; "Marija na kraju sveta" - Jovo Knežević, Beograd; "Neispričana priča" - Vesna Sofrenović, Beograd i "Vitezovi i usnulo lane" - Jelena Knežević, Beograd.

U žiriju su bili: predsednik dr Milivoje Mlađenović sa Pedagoške akademije u Somboru, Meliha Pravdić, Drugi program Radio Beograda i Vesna Ćorović Butrić, odgovorni urednik Programa za decu, mlade i porodicu.

Stiglo je preko 400 priča. Najbolju ćemo emitovati u nedelju u emisiji "Poštovana deco". I ostale iz užeg izbora biće emitovane u emisiji "Dobro jutro deco".

Ovih petnaest godina konkursa proslavićemo i knjigom sa pobedničkim pričama.

U izlozima Radio Beograda u toku je izložba posvećena našem jubileju.

Čestitke dobitinicima, ali i svima koji su imali poverenja u nas i slali nam svoje radove.

Hvala vam!

 

Tekst pobedničke priče:

 

                                     "Protivu čudovišta", Marina Gava, Bela Crkva  

 

Ako si se jutros probudio nenaspavan  jer si loše proveo noć, a, to ti se dešava zbog mraka u sobi, čudovišta u ormanu ili ispod kreveta, otkriću ti jedan trik za miran san.

Najpre, želim da znaš da sam ja iskusan lovac na bauke i kojekakve lažne Baba-Roge. Kao dete, i ja sam se mnogo plašio, a kasno sam saznao da uopšte nije bilo potrebe za tim. Zato, hoću i tebi da pomognem.

Ko lepo spava, lepo i raste.

Dakle, za ovaj podvig su ti potrebni:

 - dva bela papira,

 - selotejp,

 - nekoliko flomastera.

Na jednom papiru ispiši sledeće:

"Poštovani kolega monstrume,

Saznao sam da se Marko (ti upiši svoje ime) pre nedelju dana odselio na tu i tu adresu (izmisli nepostojeću ulicu). A iz te kuće, u ovu, uselila se devojčica koju ja plašim. Dakle, ti treba da odeš, ostavljam ti mapu do te kuće, da se lakše snađeš. A ja ostajem u ovoj kući."

Na drugom papiru iscrtaj nekakvu mapu, izmisli i ulice i nazive prodavnica - da izgleda kao prava. Oba ta papira zalepi u orman.

Čudovišta su strašno glupa. Da se ne lažemo – a, ko bi se pametan radovao tome da plaši decu? Tako je i to čudovište koje misliš da je u tvojoj sobi urnebesno glupo. Pročitaće, jedva nekako, to pismo, i poverovaće da je njega zaista napisalo neko drugo čudovište.

Pošto su to, kako rekoh, glupa stvorenja, od toliko traženja, lutanja i šetanja sa lažnom mapom do kraja će i zaboraviti gde je pošao i šta traži. A onda može da nađe neki pristojan posao - da glumi u filmu, na primer.

A, ti na miru odahni, i lepo spavaj...

Ujutru, kad se probudiš, ako nema papira na mestu gde si ih zalepio - znači da si uspeo! To stvorenje je otišlo na drugu adresu, koja i ne postoji! Ali, ako su papiri i dalje tamo zalepljeni... To znači da čudovišta nije ni bilo, nego ti se učinilo.

U svakom slučaju, mirni i šašavi snovi su sad samo tvoji!

 

                                                                                            Šifra: ROSOPAS

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво