Moja knjiga

Večeras govorimo o romanu "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića. Ovu knjigu nam predstavlja Aleksandar Milanović, profesor na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu. Za roman "Kad su cvetale tikve" Predrag Palavestra je rekao da ''spada u prekretnička dela od kojih počinju nove tendencije literarnog razvitka''.

Roman ima oblik monološke ispovesti: nekadašnja bokserska nada sa Dušanovca Ljuba Sretenović seća se događaja s kraja četrdesetih i početka pedesetih godina koji su ga oterali u emigrantsku čamu Švedske. Osnovna linija zapleta tiče se zbivanja u Ljubinoj porodici i njegovoj sportsko-ljubavničkoj karijeri. U svemu tome prisutan je i uticaj širih društvenih zbivanja. Mihailovićev roman je tako postao jedno od prvih umetničkih dela koja su dodirnula temu Informbiroa.

Iako donosi na izgled vrlo jednostavnu, mada dramatičnu životnu priču bivšeg beogradskog boksera, roman "Kad su cvetale tikve"  zapravo je vrlo složen i u osnovnom sadržinskom sloju romaneskne priče i njenog značenja, i u tretiranju glavnog junaka i njegovog karaktera, kao i u ključnim tačkama u motivaciji teksta.

Aleksandar Milanović je objavio više studija posvećenih jeziku književnih dela. I u ovoj emisiji, na primeru knjige koju voli, romana "Kad su cvetale tikve", naš gost će govoriti o značaju jezika u književnim delima.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара