Moja knjiga

Večeras govorimo o knjizi izabranih pesama Bertolta Brehta. Ovu knjigu nam predstavlja Bojana Škorc, psiholog i predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bertolt Breht je jedan od najuticajnijih pisaca 20. veka.

Stvaralački se iskazao kao pisac drama, pozorišni teoretičar, filmski pisac i liričar. Svojim inovativnim pogledom na dramsku umetnost, Breht je otvorio potpuno novo poglavlje u istoriji pozorišta. Smatra se začetnikom tzv. epskog teatra. Neka od njegovih poznatijih dramskih dela su: Baal, Bubnjevi u noći, Opera za tri groša, Majka hrabrost i njena deca...

Brehtovo pesničko stvaralaštvo obuhvata poeziju vrlo širokog spektra. U njegovim pesničkim knjigama nalaze se pesme koje imaju izrazitu angažovanost i predstavljaju neku vrstu ironičnog društvenog komentara, pesme koje su nastale kao tekstualni predlošci za songove njegovih drama, u njima nalazimo pesme koje iskazuju duboko lični doživljaj sveta, kao i pesme u kojima je uspeo umetnički ubedljivo da izrazi svoju začuđenost i zapitanost nad postojanjem. Oštar pogled na društvena zbivanja, saosećanje sa ljudskom bedom i nesrećom, zalaganje za bolji i čovečniji svet – neke su od odlika njegovog pesničkog rukopisa.

Bojana Škorc govori o tome koliko joj je kao psihologu bio značajan susret sa Brehtovom literaturom, a posebno sa njegovom poezijom, i zašto ovog književnika od prvog čitalačkog susreta pa sve do danas doživljava kao istinskog sagovornika. Naša gošća, koja je autor knjige Kreativnost u interakciji – psihologija stvaralaštva, govori i o svojim iskustvima korišćenja Brehtovih pesama u radu sa studentima.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво