U središtu pažnje

Kako će se u akreditovanim laboratorijama, primenom najsavremenije opreme, ispitivati bezbednost i kvalitet aparata, elektrotehničkih uređaja, opreme i građevinskog materijala? Da li će potrošači i privreda biti zaštićeni od plasmana nebezbednih proizvoda na tržištu?

Petnaest akreditovanih laboratorija u zemlji dobilo je opremu za ispitivanje bezbednosti i kvaliteta- kućnih aparata, elektrotehničkih uređaja, opreme. Bezbednost tih proizvoda jedan je od uslova za otvaranje poglavlja 1 o slobodnom kretanju robe. Etiketa srpskog znaka usaglašenosti je potvrda bezbednosti i kvaliteta. Nju izdaju akreditovane ustanove, koje su dobile najsavremeniju opremu za ispitivanje koliko su elektrotehnički i građevinski proizvodi otporni na požar, eksplozije, mehanički udar ili koliko su bučni. U Srbiji je pokrenuta i kampanja "Bezbednost nema cenu" kako bi se podstakli građani da pri kupovini biraju bezbedne kućne aparate.

Na koji način potrošači mogu da provere bezbednost aparata, građevinskog materijala i druge opreme prilikom kupovine? Na šta bi trebalo da obrate pažnju? Kako izgleda potvrda znaka uslaglašenosti? Kako se u privredi proverava postupak sertifikacije? Da li su naši propisi usaglašeni sa evropskim standardima?

Gosti emisije su: dr Predrag Popović, izvršni rukovodilac Biroa za sertifikaciju Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Miroslav Tufegdžić, direktor laboratoje "Cenex" Instituta "Vinča", dr Zagorka Radojević, direktor Centra za materijale u Institutu za ispitivanje materijala i Nikola Mirković, načelnik u sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво