Gosti iz prošlosti

Kada su jednom videli Diogena kako usred dana ide trgom noseći upaljenu sveću, upitaše ga zašto to čini. A on odgovori: „Tražim čoveka.“

Drevna slika mudraca sa svetiljkom jedan je od arhetipova naše civilizacije. Ali, šta je zaista to što se u po bela dana čak i sa upaljenim svetlom teško nalazi? Dok je pre skoro dve i po hiljade godina lutao atinskim ulicama i trgovima, na kakvog je „čoveka“ mislio čuveni filozof-beskućnik?  

Premda su mu spretno sročene, oštroumne opaske donele mesto u knjigama i udžbenicima, Diogen je verovatno najpoznatiji po svom neobičnom životu. Stanovao je u buretu, ili kako neki tvrde – u velikom ćupu koji je uzeo iz hrama posvećenog boginji Kibeli. Nije posedovao ništa osim najprostije odeće, ogrtača kojim se noću i pokrivao, štapa koji je koristio prilikom putovanja, torbice i činije za hranu, i drvene čaše za piće. No, kako priča kaže, i te čaše se odrekao kad je video dečaka koji pije vodu iz ruke. Dosledni zagovornik jednostavnog života u skladu s prirodom, svojevrstan je preteča mnogih današnjih buntovnika protiv izvitoperenih vrednosti i pohlepe potrošačkog društva.  

Naš gost iz prošlosti biće Diogen iz Sinope, starogrčki filozof kiničke škole i, koliko se zna, prvi u istoriji koji je rekao za sebe da je „građanin sveta“.

Autor: Hana Gadomski

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво