Poljoprivreda: Zadrugarstvo u Srbiji i Španiji

Vlada Srbije usvojila je program podrške za regionalni razvoj i podsticaj za oživljavanje zadrugarstva koji predviđa osnivanje 500 zadruga u 500 velikih sela za tri godine. Plan predviđa osnivanje novih zadruga i stavljanje postojećih na zdrave noge, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionani razvoj Milan Krkobabić. Najavio je da će konkurs biti objavljen sledeće nedelje.

Prema poslednjim statističkim podacima, u Srbiji je aktivno oko 1500 zemljoradničkih zaduga koje su ostvarile 68 milijardi dinara prihoda, i zapošljavaju oko 5000 ljudi i imaju preko 90 hiljada kooperanata.

Zadrugarstvo u Španiji takođe ima dugu tradiciju kao i Srbija. Poljoprivrednici su uglavnom udruženi u velike zadruge a finansijska pomoć, osim od države, stiže iz fondova EU.

Za period 2014.-2020. iz evropskih fondova izdvojeno je čak 250 miliona evra za podsticaj zadruga. Država polovinu poreza na prihode zadruga usmerava na njihov razvoj, a niža je i stopa PDV-a.

Gosti emisije: Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, Miroslav Jonaš, direktor zadruge Poljoprivrednik iz Kovačice, doc. Marija Nikolić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Clemente Mate Tapia (Ministarstvo poljoprivrede Španije), Gabriel Transado (federacija poljoprivredno prehrambenih zadruga Agroalimentarias), Carlos Arenes, prizvođač voća iz Valensije.

Autor i voditelj: Nataša Raketić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво