Gosti iz prošlosti

"Kaži mi kaži, ogledalce moje, najlepša na svetu danas žena ko je? Bela kao sneg il svetlost dana, crne kose, rumenih usana, najlepša na svetu danas je Snežana!"

Tako počinje zaplet u bajci Braće Grim „Snežana“ iz 1812. godine, ali i u prvom animiranom dugometražnom filmu u istoriji, „Snežana i sedam patuljaka“, koji je premijerno prikazan 21. decembra 1937. godine u Carthay Circle Theatre u Los Anđelesu.

Siže koji počiva na ljubavi, prijateljstvu, zavisti, mržnji, borbi između dobra i zla; na likovima sa osmišljenim karakterima i dramaturgiji bajke kojom se stalno pojačava napetost i vodi ka srećnom svršetku, bili su Diznijev odabir za snimanje jednog od najvažnijih filmova u istoriji sedme umetnosti. Bio je to i prvi film čija je namenski komponovana muzika, zajedno sa songovima, objavljena na ploči kao zasebno izdanje.

 

„Snežana i sedam patuljaka“ bio je najgledaniji film u Americi sve do premijere filma „Prohujalo sa vihorom“ 1940; to je i prvi film koji je digitalizovan; a za „značajnu inovaciju na filmu koja je očarala milione, prokrčivši put ka novoj formi animiranog filma“, Američka akademija za filmsku umetnost 1939. godine dodelila je Voltu Dizniju jednog velikog i sedam patuljastih Oskara. Od 1989. godine film se čuva u američkoj Kongresnoj bibiloteci kao delo od posebnog kulturnog, istorijskog i umetničkog značaja; prema listi Američkog filmskog instituta jedan je od 100 najvećih američkih filmova i najbolji animirani film svih vremena prema listi sačinjenoj 2008. godine.

Kada je 1934. godine Volt Dizni saradnicima saopštio svoju odluku da će njihova produkcija početi pripreme za snimanje filma zasnovanog na bajci „Snežana“ Braće Grim, dočekan je sa nevericom. Skeptični su bili i njegovi najbliži, brat Roj i supruga Lilijen, jer niko nije mogao da poveruje da će publika hteti da sedi čitav sat u sali i gleda običan crtani film. Ali „Snežana i sedam patuljaka“ je bio sve, samo ne običan crtani film, jer već osam decenija bioskopska publika širom sveta, raznih uzrasta, obrazovanja i interesovanja, i dalje s pažnjom i s mnogo emocija navija za bajkovitu ljubav, dobrotu i prijateljstvo, i to sat i 23 minuta, koliko traje ovaj filmski klasik.

 

Zato će pedesetak minuta emisije “Gosti iz prošlosti” biti posvećeno filmu kome, kao ni bajci, vreme ne može ništa – „Snežana i sedam patuljaka“.

 

Autor i urednik emisije – Mirjana Blažić



Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се