Moja knjiga

Kajoko Jamasaki, pesnikinja i prevodilac, govori o antologiji "Pesme starog Japana" koju je sastavio Miloš Crnjanski. Kajoko Jamasaki otkriva zašto joj je Miloš Crnjanski značajan pisac, i na koji način su joj njegova dela, pa i ova antologija, pomogla da oseti nijanse srpskog jezika.

Knjigu "Pesme starog Japana" Miloš Crnjanski je sastavljao 1920. godine u Parizu, i ona je istovremeno objavljena u Beogradu i Sarajevu 1928. godine. Pored toga što predstavlja lep pregled tradicionalnog japanskog pesništva, ova knjiga pruža priliku da se oseti kako su japanski umetnici doživljavali prirodu, i nastojali da se kroz stvaranje sa njom sjedine. Iako nisu prevedene sa originalnog nego sa nekog drugog jezika, pesme iz ove antologije i dan danas privlače pažnju čitalaca. Poseban kvalitet antologije predstavlja to što prevodi ovih pesama nose pečat lične kreativnosti samog Crnjanskog. 

U emisiji će biti reči i o motivu cveta trešnje, karakterističnom za japansko pesništvo, a koji se na poseban način oblikovao i u pesništvu samog Miloša Crnjanskog. Govorićemo takođe i o japanskom čuvenom pesničkom obliku, haiku pesmi. Nastala u Japanu, ova pesnička forma postala je popularna u čitavom svetu. Antologija "Pesme starog Japana" sadrži neke od od najlepših haiku pesama. 

Kajoko Jamasaki je autor više knjiga poezije napisanih na srpskom i na japanskom jeziku, kao i većeg broja prevoda sa japanskog na srpski i sa srpskog na japanski jezik. Pored ovoga, Kajoko Jamasaki je predavač na odseku za japanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Objavila je čitav niz stručnih radova koji se bave japanskom i srpskom književnošću, kao i vezama koje postoje između te dve književnosti.
 
Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Izvor slike sa naslovne strane: Novosti  

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи