Gosti iz prošlosti

„Prestrašen sam i zastaje mi dah...“ - tim rečima prepunoj dvorani Kolarčevog univerziteta obratio se britanski reditelj Alfred Hičkok. Bilo je to 1964. godine, pre projekcije njegovog filma „Senka sumnje“. Aplauz je trajao i trajao. Kažu, takav dotad nije zapamćen na Kolarcu. Na predlog domaćina, direktora Jugoslovenske kinoteke, Vladimira Pogačića, posle projekcije Alfred Hičkok je razgovarao sa našim filmskim umetnicima i ispričao im jednu neobičnu priču….

U beogradskom Narodnom pozorištu 1961. godine Opera iz Santa Fea izvela je scenski oratorijum “Kralj Edip” i melodramu “Persefona”. Za dirigentskim pultom bio je čuveni ruski kompozitor Igor Stravinski. U Beograd je stigao sa suprugom, 30. oktobra, i njih dvoje narednu nedelju proveli su kao gosti glavnog grada….

Prolećno veče 1955. godine. Iz voza na beogradskoj železničkoj stanici izlaze članovi pariskog Teatra nasional sa Žanom Vilarom. Sa njima je i čuveni glumac Žerar Filip, koji će se publici predstaviti u naslovnoj ulozi Kornejeve tragedije “Sid”...

Engleski pisac Lorens Darel stigao je u Beograd jula 1949. godine u svojstvu atašea za štampu Britanske ambasade. U glavnom gradu proveo je tri godine, a prvi utisci bili su razočaravajući. Jednom prijatelju je napisao da posle svega što je video, još je ubeđeniji u to da se za kapitalizam vredi boriti. Smetale su mu praljave ulice, siromaštvo, prašina, vrućina, magla, košava… ništa mu nije bilo potaman i, u očajanju, stalno je govorio: “O, Bože, ja ovde ne mogu da radim!”

Kada je glumac Ivan Petrović 1928. godine došao u zgradu Politike, devojke su po stepeništu bacale svoje namirisane svilene maramice, cičale i pravile neopisivu gužvu. U centru Beograda jedna sasvim mlada devojka bacila se pred njegov automobil. Šofer je legao na kočnicu, devojka se pridigla, otresla prašinu i presrećna, kazala: “Htela sam samo da te vidim! Sad mogu da umrem!”

Oko 10 sati uveče, 14. novembra 1926. godine, uskomešali su se svi koji su došli na beogradsku železničku stanicu. Voz iz Zagreba je ušao na peron i nedugo potom, iz vagona je izašao Tagore sa ćerkama, zetom i unukom. Indijskom nobelovcu cveće je predala gospođa Mimi Velmar-Janković, masa sveta je klicala, a pisac “Gradinara” je zahvalio na srdačnom dočeku i odvezao se do hotela Palas...

U “Gostima iz prošlosti” - slavni gosti Beograda.

Autor i urednik emisije – Mirjana Blažić.

Naslovna strana: Milena Dravić i Alfred Hičkok u Beogradu 


 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво