Moja knjiga

Mario Liguori, književnik koji stvara na italijanskom i na srpskom jeziku, govori o delu "Kod Hiperborejaca" Miloša Crnjanskog.

Delo "Kod Hiperborejaca" je delo hibridnog karaktera, u kojem se prepliću elementi romana, putopisa, memoara i eseja. Objavljeno je 1966. godine, po povratku Crnjanskog iz emigracije koja je trajala dve i po decenije. U ovoj knjizi pisac je izneo svoja sećanja koja se tiču njegovog života u Italiji, gde je kao diplomatski službenik u Rimu boravio od 1938. do 1941. godine. Crnjanski u ovom delu iznosi svoja zapažanja o ljudima, predelima, običajima, o italijanskoj istoriji, kulturi i umetnosti, a sve to je prožeto jedinstvenim piščevim senzibilitetom, lirski nadahnuto, i imaginativno ubedljivo. Osim ličnog svedočanstva koje je, kao i većina drugih dela Miloša Crnjanskog, obojeno melanholijom, delo "Kod Hiperborejaca" svedoči o društvenim preokretima i lomovima karakterističnim za epohu u kojoj je pisac živeo i stvarao. 

Naš gost govori o ovom delu Miloša Crnjanskog, o tome kako ga je čitao i doživeo, a otkriva i to koliko mu je Crnjanski pomogao da ovlada nijansama srpskog jezika. Posebnu pažnju Mario Liguori posvetiće doživljaju Italije, a posebno Napulja, u ovom delu Miloša Crnjanskog.

Mario Liguori je na srpskom jeziku objavio knjigu putopisne proze Snatrenja, knjige priča "Sedam jesenjih priča" i "Prva ljubav", monografiju "Napulj u srpskim putopisima od 1851. do 1951. godine" i roman "Napuljski diplomata". Diplomirao je komparativne jezike i kulture na Univerzitetu L’Orientale u Napulju, a master studije završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirao. Predaje italijanski jezik na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво