Moja knjiga

Večeras razgovaramo o Herodotovoj "Istoriji". Ovo značajno delo evropske kulture predstavlja nam književnik Saša Radojčić. On je objavio sedam knjiga poezije i osam knjiga ogleda i eseja. Predaje Filozofiju umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prevodi sa nemačkog.

Herodot je rođen u Halikarnasu 484. godine pre n.e. Herodot je, po rečima Cicerona, otac istorije. Okosnicu njegovog dela "Istorija" predstavlja priča o helensko–persijskim ratovima. Ali u okvirima ove priče ispričano je mnogo toga. Tokom svojih putovanja, na kojima je između ostalog upoznao Trakiju, Skitiju, Vavilon i Egipat, Herodot je sakupljao građu o kulturi i običajima sredina u kojima je boravio. Zapise sa putovanja on je objedinio i uključio u svoju "Istoriju". 

Ovo delo ima veliku naučnu vrednost. Pored mnoštva istorijskih podataka, ono obiluje podacima iz oblasti geografije, etnografije i prirodnih nauka. Herodotova "Istorija" poseduje i nesumnjive književno–umetničke kvalitete. Oni su vidljivi kako u načinu pripovedanja o istorijskim događajima tako i u bezbrojnim pričama, legendama, mitovima, zapisima o snovima i proročanstvima koje je ovaj antički autor utkao u svoje delo.

Saša Radojčić govori o tome kako se upoznao sa ovom knjigom, koliko često i na koji način joj se vraća. Čućemo takođe zašto on Herodotovu "Istoriju" smatra istinski vrednim i uzbudljivim delom. 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи