Читај ми!

Repriza

Knjižarska tradicija porodice Valožić

Velimir Valožić je rođen 1814. godine u Lajtomišlju, u Češkoj. U Srbiju je došao 1849. godine da bi promenio podneblje, jer je patio od nekih zdravstvenih problema. Tada je zavoleo Srbiju i njene ljude i odlučio da ovde ostane zauvek.

U Beogradu, na Varoš-kapiji, na uglu ulice Pop-Lukine i Kosančićevog venca otvorio je 1854. godine knjižaru. U to doba, to je bila jedina izdavačka knjižara u Beogradu i Srbiji, sa brojnim izdanjima –  školskim,  naučnim i zabavnim. Jednu stranu rada izdavača Valožića osvetlio je Stojan Novaković ovim redovima:

“...Knjižarnica Velimira Valožića unela je u repertoar naše prostonarodne publike senzacionalni srpski roman, vrstu knjige, s kojom nismo ništa dobili, a koju su, posle nas, i drugi njegovali, računajući neprestano na veliku prostonarodnu publiku. Rado priznajem knjižarnici V. Valožića da se u svom radu i izboru pri izdavanju upravljala i boljim ponudama. Ali u njenom radu opet preteže što prolazi i ono što se traži. Izbor književnih dela ređe je tražila od kritike i rukovodnih književnih krugova, a češće i redovno od kupaca prostonarodne publike...”

Ova kritika Stojana Novakovića ne umanjuje doprinos koji je Čeh, naturalizovani Srbin, Velimir Valožić dao razvoju izdavašta i knjižarstva u nas. Njegov rad  nastavili  su sinovi Miloš i Dušan i  unuk Dragutin. O  knjižarskoj tradiciji porodice Valožić govorimo u večerašnjoj emisiji.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: knjižara Velimira Valožića na Varoš kapiji

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво