Читај ми!

Repriza

Jovan Dučić o dva Ribnikara i listu "Politika"

„Politika” je najstariji i najuticajniji dnevni list u ovom delu Evrope. Prvi put se pojavila na beogradskim ulicama 25. januara 1904. godine oko 14 časova. Prvi broj štampan je u tiražu od 2.450 primeraka, na četiri strane, po ceni od pet para.

U malo poznatom tekstu Dva Ribnikara Jovan Dučić je o prvim danima lista zapisao:

"Nju su pokrenuli dvojica novih i dobro školovanih ljudi. Oko njih su se odmah okupili prvi ljudi iz naše književnosti i nauke. S njom se odmah rodio interes za sve što je u politici bilo široko nacionalno, prvi put se interesovalo za sve što je bilo hrvatsko i slovenačko; Bosna i Maćedonija dobile su u tom listu svoj organ pred nacijom i stranim svetom. Politika je brzo postala izvor svih informacija za stranu diplomaciju u Beogradu i tuđu štampu po celom svetu. Setimo se doba Forgana i Fridjunga. Pešta I Beč su se obarali na Politiku najtežim optužbama, i upirali prstom na taj list da bi dokazali da Srbija hoće da pravi Jugoslaviju. Politika je bila jedan čitav novi smisao..."

U večerašnjoj emisiji prenosimo u celosti Dučićev tekst o osnivaču lista „Politika" Vladislavu Ribnikaru i uredniku Darku Ribnikaru. Tekst je prvi put objavljen u „Politici" povodom 20 godina od izlaska prvog broja 6. januara 1924. godine.

Radio Beograd 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво