Sportski spomenar

Emisija će biti posvećena legendarnom reporteru Radio Beograda Radivoju Raći Markoviću rođenom 29. januara 1909. u Majuru kraj Šapca.

Već kao šesnaestogodišnjak je počeo da se bavi novinarstvom - tekstovi su mu objavljivani u beogradskom „Vencu" i zagrebačkoj „Mladosti". Tih godina bio je i urednik lokalnog šabačkog spotskog lista i dopisnik tada ugledne „Pravde". Početkom tridesetih je postao član beogradske redakcije ovih novina. Pred mikrofonom Radio Beograda je debitovao 19. septembra 1937. prenoseći završnu etapu auto-relija Prag-Bukurešt-Beograd.

Kao pionir govornog novinarstva na našim prostorima, širokim obrazovanjem, elokvencijom i obrazovanošću, brzo je stekao naklonost slušalaca. Javnost ga najviše pamti po sportskim prenosima, ali je zavidan trag ostavio i u publicistici i pisanom novinarstvu ne samo na teme iz sporta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Preminuo je 19. jula 1979. u Beogradu.

Koristeći materijal iz našeg Tonskog arhiva biće reči: o odrastanju Radivoja Markovića u vreme Prvog svetskog rata, njegovim počecima interesovanja za sport, načinu pripremanja za prenos, dokumentaciji koju je koristio u svom reporterskom radu, greškama, teškoćama reporterskog posla, neočekivanim događajima tokom prenosa. tremi, odnosu prema slušaocima, zanimljivostima, kako je nastalo njegovo čuveno „Gol, gol, gol!" koje se koristi za špicu emisije „Vreme sporta i razonode"...

Autor Miroslav Nešić

Radio Beograd 1 od 6 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи