Talasanje - Šetnja

U Mušvetama kod Čajetine ima jedna sušara drugačija od svih. Tu se pravi prava pravcijata dalmatinska pršut od svinjskog buta i to tako što se suši više na promaji, manje na dimu.

 

Jedino je Zlatibor mogao da zameni Dalmaciju, kaže jedan od vasnika sušare, Mirko Berić. On je, u vreme rata, sa porodicom izbegao iz Krajine i u koferu poneo recept naleđen od predaka. Recept je uspeo na nadmorskoj visini od hiljadu metara, zahvaljujući ruži vetrova. Na Tari se, na primer, dalmatinska pršut ne bi "primila", jer ima dosta vlage, kaže Berić.

Na njegovom imanju je veliki objekat u kome se proizvodi najkvalitetniji deo mesa. Pored tog zdanja je, kako se zvanično zove, centar za degustaciju svega onog što izađe iz pršutane. Po starom, srpski vajat u kome se proba dalmatinski pršut. Pre degustacije, koleginica Nataša Aćimović je sa ostatkom ekipe Radio Beograda ušla u tu kuću mesa, kroz koju je vodio Mirko Berić.

Urednik i voditelj emisije Tanja Zeljković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи