Kod dva bela goluba

O Grigoriju Božoviću, najznačajnijim srpskom piscu s Kosova i Metohija, Stanislav Vinaver je napisao: „Dužnost je celokupne čitalačke publike da se najzad istinski obavesti o lepoti i slavi i jadu svoga krvavoga i ropskoga Juga, i to ne iz falsifikovanih i otužnih izvora, već na moćnome i bistrome vrelu koje mu je, svojom knjigom, u dosad nedostupnome kršu, stvorio g. Gr. Božović”.

Njegovi tekstovi rasuti su na stranicama „Politike" i drugih listova i časopisa, a deo je, u selektivnom izboru samog autora, sabran u četrnaest knjiga, objavljenih za piščeva života.

Nažalost, nepravedna presuda Vojnog suda Komande grada Beograda kojom je Grigorije Božović osuđen na smrt streljanjem zatamnela je njegovo delo u čitavom posleratnom periodu do devedesetih godina 20. veka. Rehabilitovan je 2008. godine, a presuda Vojnog suda Komande grada od 29. decembra 1944. godine proglašena je nevažećom. Time je delimično ispravljena velika nepravda naneta ovom uglednom piscu.

Zavod za udžbenike Beograd objavio je Sabrana dela Grigorija Božovića, u dva toma, na više od 2.600 strana. Knjige je za štampu priredio Jordan Ristić, izuzetan poznavalac dela Grigorija Božovića. U prvom tomu, u dve knjige, objavljene su pripovetke, a u drugom, u četiri knjige, putopisi.

U ovoj emisiji govorimo o Božićevoj zbirki pripovedaka „Teška iskušenja".

Radiofonski prikaz teksta pripremio Branislav Todorović Klinić.

Radio Beograd 1, 20.00

Slika sa naslovne strane: Grigorije Božović

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво