Читај ми!

Repriza

Priče o starom Kraljevu

Istorija je učiteljica života, ali može da bude i velika životna strast. Tako je barem shvata Dragan Drašković, istoričar, muzejski savetnik i direktor Narodnog muzeja Kraljevo. Dragan Drašković je autor velikog broja izložbi, publikacija i naučnih studija posvećenih pitanjima istorije. Većina radova tiču se prošlosti Kraljeva. Nedavno se iz štampe pojavila i knjiga "Kraljevo: od varoši do grada" u kojoj je, uz obilno korišćenje fotodokumentacije, ispričana priča o ovom gradu.

U večerašnjoj emisiji Dragan Drašković vodi nas na kratko putovanje kroz vreme. Čućemo priču o nastanku i razvoju Kraljeva. Istorijski razvoj Kraljeva može se sagledati kroz promene naziva mesta. U prostoru oko donjeg toka Ibra i njegovog ušća u Zapadnu Moravu 1476. godine formirano je naselje koje se pominje pod nazivom Ruda Polja.

Nešto kasnije, oko 1540, uz ime Rudo Polje javlja se i naziv Karanovac. Prilikom posete kralja Milana Obrenovića Karanovcu, na zahtev građana, 19. aprila 1882. naziv je promenjen u Kraljevo. U kratkom periodu (1949 -1955) u upotrebi je naziv Rankovićevo da bi se ponovo ustalio naziv Kraljevo. Tokom vremena Kraljevo je raslo i razvijalo se, urbanizovalo se, ali se suočavalo i sa određenim izazovima istorije, od kojih su najbolniji bili oni koje su doneli ratovi.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара