Novosti dana

Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu prekinuto je zbog zahteva odbrane o izuzeću albanskog sudije iz sastava sudskog veća. Proces će biti nastavljen 11. oktobra. O žalbi na presudu od devet godina zatvora raspravljaće se kada predsednik Apelacionog suda odluči o zahtevu odbrane da iz sudskog veća bude izuzet albanski sudija. Advokati Olivera Ivanovića tvrde da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan. Ističu da je taj proces baziran na etničkoj osnovi i politički motivisan. Ivanović je više od dve i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin.

U Briselu se nastavljaju pregovori Beograda i Prištine o telekomunikacijama. Za sada nema dogovora. Treći dan zaredom na ekspertskom nivou se razgovara o pitanjima međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, imovini i pravu Telekoma da nesmetano nastavi s radom i obezbedi licence za fiksnu i mobilnu telefoniju. Evropska unija je Beograd i Prištinu pozvala da budu konstruktivni, kako bi se dogovor o telekomunikacijama postigao ove sedmice.

Slovačka, kao predsedavajuća Evropske unije, namerava da do kraja godine sa Srbijom otvori tri nova pregovaračka poglavlja, pod uslovom da se o tome saglase sve zemlje članice, izjavila je portparolka slovačkog predsedništva Renata Goldirova. Ona je objasnila da se ta tri poglavlja odnose na javne nabavke, nauku i istraživanje, i obrazovanje i kulturu. Kako RTS saznaje, za tu odluku će presudan biti dijalog Beograda i Prištine, jer pojedine članice Unije žele da vide veći napredak pre nego što daju zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja.

Bivši predsednik Izraela Šimon Peres, koji je preminuo noćas, biće sahranjen na nacionalnom groblju u Jerusalimu u petak. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu održaće danas posebnu sednicu vlade. Kovčeg s Peresovim telom biće sutra izložen u izraelskom parlamentu. 93-trogodišnji Peres je preminuo u bolnici, nakon moždanog udara. Premijer Aleksandar Vučić je izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu uputio telegram saučešća.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nenad Selaković

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво