U središtu pažnje

Kamata na dinarske stambene kredite opala je ispod pet odsto! Koliko će povoljnije ponude banaka uticati na zaduženost ? Koji krediti su najatraktivniji?

Banke su počele da nude stambene kredite u dinarima s kamatom nižom od pet odsto godišnje, koliko je do pre nekoliko godina praktično iznosila kamata na kredite indeksirane u evrima. Povodom povoljnih vesti o padu kamata na dinarske stambene zajmove, oglasila se Narodna banka Srbije, ističući da, stambeni dinarski krediti bez valutne indeksacije za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima - znače eliminaciju valutnog rizika koji može bitno da utiče na otplatu kredita. U poslednje tri godine takođe je povećana dinarska štednja stanovništva, beleži kontinuirani rast i trenutno dostiže 48 milijardi dinara.

Da li to ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u dinar zbog niske inflacije i relativno stabilnog kursa domaće valute? Šta ilustruju analize ponuda kredita stanovništva u Srbiji - koje pozajmice su najpopularnije i koje vrste kredita? Kako izgleda život na kredit, ima li kašnjenja u otplati? Gde je docnja izraženija- kod građana ili privrede?

Gosti emisije su: dr Ana Ivković, generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije, doc. dr Milan Nedeljković sa Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju FEFA i ekonomista Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара